Over Paard en Bloei


Over mij, Joyce Donkers-Staal. 

Mijn jeugd stond in het teken van pony's en paarden. Mijn ouders hebben altijd paarden gehad. Vele uurtjes heb ik op, naast en met de paarden doorgebracht. Favoriet waren springen en crossen. Daarnaast was ik veel aan het knutselen en creëren. Gedurende de middelbare schooltijd werd de interesse in paarden wel wat minder. Vanaf mijn 21e werd ik weer actiever met de paarden, maar dan als western-ruiter.

Na de havo ben ik naar de pabo gegaan en aansluitend heb ik de voltijd opleiding speciaal onderwijs afgerond. Daarna ben ik in het speciaal onderwijs terecht gekomen. Ik heb 13 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs gewerkt als groepsleerkracht/mentor. Sinds 2017 werk ik weer in het basisonderwijs. De keuze voor het basisonderwijs maakte ik tijdens mijn tweede burnout.

Tijdens deze burn-out kreeg ik loopbaanbegeleiding. Het enige wat ik wist was dat ik voorlopig niet meer in het speciaal onderwijs wilde werken. Ik was jarenlang over mijn grenzen gegaan. Het onderwijs was niet de enige oorzaak. Privé heb ik ook het nodige voor de kiezen gehad. Onze eerste dochter is twee dagen na haar geboorte overleden. Na een gezonde zoon heb ik twee miskramen gehad. Toen volgde burn-out 1. Na drie jaar kregen we gelukkig een gezonde dochter, maar de wens voor een groot gezin bleef. In al die jaren ben ik het contact met mijn lichaam en gevoel behoorlijk kwijt geweest. Sinds de tweede burn-out luister ik meer naar mijn lichaam, probeer ik te voelen wat ik wil en het leven te accepteren zoals het is. Mijn lichaam weet heel goed wat goed voor mij is. Ik vertrouw steeds meer op mijn gevoel. De paarden en de natuur hebben mij daarbij erg geholpen. In de natuur kom ik tot rust en kan ik ZIJN. Dan hoef ik niet na te denken, allerlei oordelen te hebben over mezelf en kan ik in het moment leven. Met de paarden lukt het ook heel goed om in het moment te leven. 

Vanuit de loopbaanbegeleiding ben ik er achter gekomen dat ik er erg blij van word om mijn passie voor paarden en het omgaan met mensen te kunnen combineren. Toen ik tijdens een voorlichtingsmiddag zelf een paardencoachsessie mocht ervaren, kwam alles bij elkaar. Het voelde voor mij zo magisch. Alles viel op zijn plek. De dingen die ik tot nu toe had meegemaakt, de opleidingen die ik heb gevolgd, het moment was daar. Dit is wat ik mensen kan bieden! Mensen helpen om in hun natuurlijk kracht te komen, zodat ze van daaruit vol het leven kunnen leven dat zij graag willen. 

Vanuit dat gevoel ben ik de opleiding gaan volgen bij het EOCP (Europees OpleidingsCentrum voor Paardencoaches). Aansluitend heb ik nog de specialisatie 'Kinderen coachen met paarden' gevolgd bij het EOCP. Daarnaast heb ik nog een workshop gevolgd om meer in contact te komen met de natuur, genaamd Sjamanisme/werken vanuit de natuur van 'Wei zijn'. Mijn interesse ligt ook op het gebied van rouwen en rouwverwerking, daarom heb ik een training 'Creatief rouwen met kinderen' gevolgd bij de Troostboom, een cursus 'Rouw en verlies in het basisonderwijs' van Omgaan met verlies gedaan en een inspiratiedag gevolgd namelijk 'Toveren in het donker' van Joke Goudswaard via het Land van Rouw over het inzetten van verhalen bij rouw en coaching. Inmiddels heb ik ook mijn certificaat behaald van KiVa, een methodiek op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling met als specifiek aandachtspunt pesten en het inzetten van de groep. 

Ik haal veel energie uit mezelf ontwikkelen. In mijn vrije tijd lees ik graag en wil ik op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van coachen, persoonlijke ontwikkeling en rouwen. Om ervoor te zorgen dat ik ook gecoacht word vindt er regelmatig intervisie plaats met diverse collega-(paarden)coaches. Ook volg ik workshops en trainingen om up-to-date te blijven op het gebied van onderwijs, coaching en rouwbegeleiding. Daarnaast zijn er mensen in mijn netwerk die ik om feedback kan vragen of waarnaar ik kan doorverwijzen. Hieronder vallen collega-paardencoaches met andere specialisaties, een orthopedagoog, een psycholoog en een psycho-motorische therapeut.  

 

DSC_8316
DSC_8317
DSC_8318

Over de paarden, 


Dit zijn Betty, Miss Beauty en Gengal. Ze leven met z'n drieën in de kudde. Gengal is geboren in 2001 en is de nuchtere leider van de kudde. Gengal en Betty zijn al lange tijd echte maatjes. Deze dames zijn quarters. Betty is geboren in 2000 en ze is een lieve, gevoelige merrie. Miss Beauty is als laatste bij de kudde gekomen, zij is geboren in 2004. Ze is een lieve, energieke welshmerrie. 

GenGal, Betty en Miss Beauty worden ingezet tijdens het coachen. Ze reageren elk op hun eigen manier op de coachee. Vaak kiest de coachee het paard uit wat bij de hulpvraag past. Er wordt zowel met de individuele paarden als met de kudde in het geheel gecoacht. Voor de wandelcoaching worden Gengal en Miss Beauty ingezet als wandelmaatje. 


Over de naam en het logo 

De paardenbloem wilde ik heel graag in het logo van mijn bedrijf. Al voordat ik de naam Paard en Bloei had bedacht. De paardenbloem staat namelijk voor mij voor de cyclus van het leven. Het meest intrigerende vind ik de fase dat de bloem zo mooi pluizig is en daarna met de wind de zaadjes laat gaan. Eén piepklein zaadje kan op een bijna onmogelijke plek weer volledig opbloeien tot een nieuwe bloem. In de moeilijke periodes die ik heb meegemaakt zorgde een sprankje hoop, liefde en levenslust er toch voor dat ik weer opbloeide en weer in mijn kracht kon gaan staan. Deze fases van groei, bloei, verdorren, verwaaien en weer grond vinden om te groeien staan voor mij symbool voor het leven en alles wat je meemaakt. 

De naam Paard en Bloei is afgeleid van het woord paardenbloem. Paardencoaching is de oorsprong van het bedrijf, maar tijdens de opleiding kwam daar wandelcoaching bij. Rouwbegeleiding heeft me al getrokken sinds het verlies van mijn dochter, maar daar had ik eerst zelf nog veel rouwarbeid in te doen voordat ik anderen daarbij kon helpen. In het logo van Paard en Bloei staat ook 'natuurlijk kracht', omdat het voor jou natuurlijk moet gaan voelen om in jouw kracht te staan. Daarnaast is voor mij de verbinding met de natuur belangrijk in mijn werk als coach en begeleider.