Over mij, Joyce Donkers-Staal

Mijn jeugd stond in het teken van pony's en paarden. Mijn ouders hebben altijd paarden gehad. Vele uurtjes heb ik op, naast en met de paarden doorgebracht. Favoriet waren springen en crossen. Daarnaast was ik veel aan het knutselen en creëren. Gedurende de middelbare schooltijd werd de interesse in paarden wel wat minder. Vanaf mijn 21e werd ik weer actiever met de paarden, maar dan als western-ruiter. Momenteel ben ik niet meer actief als wedstrijdruiter. Ik geniet vooral van het samenzijn met de paarden. Ik ben me nu vooral aan het ontwikkelen in R+ trainen met de paarden. 

Na de havo ben ik naar de pabo gegaan en aansluitend heb ik de voltijd opleiding speciaal onderwijs afgerond. Daarna ben ik in het speciaal onderwijs terecht gekomen. Ik heb 13 jaar in het voortgezet speciaal onderwijs gewerkt als groepsleerkracht/mentor en 5 jaar als stamgroepleider in het basisonderwijs op een Jenaplanschool. Sinds 2023 werk ik op het MBO als docent Paardensport en -houderij.

Onze eerste dochter, Kyra Roos, is twee dagen na haar geboorte overleden. Na een gezonde zoon heb ik twee miskramen gehad. Toen volgde burn-out 1. Na drie jaar kregen we gelukkig een gezonde dochter, maar de wens voor een groot gezin bleef. In al die jaren ben ik het contact met mijn lichaam en gevoel behoorlijk kwijt geweest.  Ik kan nu zeggen dat ik na drie burn-outs echt bij de kern ben gekomen en van daaruit mijn leven weer opbouw zoals dat goed is voor mij. Mijn lichaam is daarbij mijn gids en vertelt me hoe het met me gaat en wat er speelt. De paarden en de natuur helpen me hierin enorm. In de natuur kom ik tot rust en kan ik ZIJN. Dan hoef ik niet na te denken, allerlei oordelen te hebben over mezelf en kan ik in het moment leven. Met de paarden lukt het ook heel goed om in het moment te leven.  Inmiddels kan ik steeds beter luisteren naar deze signalen. Mijn hardnekkige overlevingsdelen komen ook nog regelmatig om de hoek kijken. Hierin blijf ik leren, voelen, ervaren en om er gewoon te mogen zijn met alles wat er is.

Vanuit loopbaanbegeleiding tijdens mijn tweede burn-out ben ik er achter gekomen dat ik er erg blij van word om mijn passie voor paarden en het omgaan met mensen te kunnen combineren. Toen ik zelf een paardencoachsessie mocht ervaren, kwam alles bij elkaar. Het voelde voor mij zo magisch. Alles viel op zijn plek. De dingen die ik tot nu toe had meegemaakt, de opleidingen die ik heb gevolgd, het moment was daar. Dit is wat ik mensen kan bieden! Mensen helpen om in hun natuurlijk kracht te komen, zodat ze van daaruit vol het leven kunnen leven dat zij graag willen. 

Vanuit dat gevoel ben ik de opleiding gaan volgen bij het EOCP (Europees OpleidingsCentrum voor Paardencoaches). Aansluitend heb ik nog de specialisatie 'Kinderen coachen met paarden' gevolgd bij het EOCP. Daarnaast heb ik nog een workshop gevolgd om meer in contact te komen met de natuur, genaamd Sjamanisme/werken vanuit de natuur van 'Wei zijn'. Sinds het overlijden van onze dochter Kyra ligt mijn interesse ook op het gebied van rouwen en rouwverwerking. Hierin had ik eerst zelf veel te doen, voordat ik anderen daarin kon gaan begeleiden. Gaandeweg ben ik hierin verschillende dingen gaan doen. Ik heb een training 'Creatief rouwen met kinderen' gevolgd bij de Troostboom, een cursus 'Rouw en verlies in het basisonderwijs' van Omgaan met verlies gedaan en een inspiratiedag gevolgd namelijk 'Toveren in het donker' van Joke Goudswaard via het Land van Rouw. 'Toveren in het donker' gaat over het inzetten van verhalen bij rouw en coaching. In 2021 ben ik gestart met de opleiding 'Rouwbegeleider' bij Land van Rouw en mag ik me nu rouwbegeleider noemen. In 2022 heb ik de training 'Ontwerp je eigen workshop' bij Land van Rouw gevolgd.

Ik haal veel energie uit mezelf ontwikkelen. In mijn vrije tijd lees ik graag en wil ik op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van coachen, persoonlijke ontwikkeling en rouwen. Om ervoor te zorgen dat ik ook gecoacht word vindt er regelmatig intervisie plaats met diverse collega-(paarden)coaches. Ook volg ik workshops en trainingen om up-to-date te blijven op het gebied van onderwijs, coaching en rouwbegeleiding. Daarnaast zijn er mensen in mijn netwerk die ik om feedback kan vragen of waarnaar ik kan doorverwijzen. Hieronder vallen collega-paardencoaches met andere specialisaties, rouw- en verliesbegeleiders, een orthopedagoog, een psycholoog en een psycho-motorische therapeut.  

Sinds augustus 2020 woon ik samen met mijn man, onze kinderen en de dieren op onze droomplek in De Wilp. Hiermee is één van mijn grote dromen werkelijkheid geworden. De paarden staan lekker aan huis en wij zijn veel in de natuur. Deze plek voelt zo goed, zo fijn, zo vrij. Hier kunnen we als gezin en als individuen allemaal ZIJN en dichterbij en in de natuur leven. We zijn in gestart met ons voedselbos en een moestuin. Aldoende leert men van het ritme van de natuur en alles wat hier groeit en bloeit, zowel gewenst als iets minder gewenst. Er is nog veel werk te doen, maar door alle dagen zoveel meer buiten te kunnen zijn ervaren we veel vrijheid. Dit willen we graag delen met de mensen om ons heen en mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken in hun leven. We hebben genoeg plannen om het steeds mooier en fijner te maken. Bovenal willen we genieten van al het moois wat er op ons pad komt.

 

De dieren van Paard en Bloei

Eerst stel ik de paarden even voor.

Dit zijn Miss Beauty en Moonlight a.k.a. Moon. Ze leven met z'n tweeën in een paddock paradise. Hierdoor kunnen ze zoveel mogelijk aan hun natuurlijke behoeften voldoen. Ze lopen 24 uur per dag buiten en kunnen zelf kiezen waar ze wat eten en knabbelen, wanneer ze drinken, rusten en bewegen.

Miss Beauty is geboren in 2004 en een echte Welsh-merrie. Ze is een plaatje om te zien. Ze houdt enorm van knuffelen en aandacht. Ze kan geduldig stilstaan tijdens het poetsen. Onder het zadel is ze een stuk feller. Ze is heel snel. Tijdens de coachingsessies doet ze vaak mee. Ze laat duidelijk zien wat er speelt. Miss Beauty is een lieve, nieuwsgierige merrie. Ze is niet snel onder de indruk van iets. Doordat ze lekker klein is durven mensen sneller met haar aan de slag te gaan.

Moon is geboren in 2013. Moon is een lieve Appaloosa merrie. Ze is net een toverbal. In de zomer is ze veel witter dan in de winter. Moon is een stukje groter dan Miss Beauty. Moon vindt veel dingen wat spannender. Ze is nieuwsgierig en lief, maar kijkt eerst de kat uit de boom. Moon ervaart veel steun aan Miss Beauty. Moon houdt niet zoveel van knuffelen en heeft behoefte aan haar eiegn ruimte. 

Ook zijn er drie katten die af en toe meedoen tijdens sessies en trainingen. Nala is de poes, ook wel de Koningin genoemd. Ze weet goed wat ze wil. Ze is absoluut geen allemansvriend. Ze is een echte dame die zich niet door iedereen laat aaien. Dikkie is haar zoon. Hij is een lieve kater die graag aangehaald wil worden. Met mannen heeft hij wat minder op en hij kan hiertegen gaan blazen. De derde is Snoopy. Een lieve, aanhankelijk wit-zwarte kater. Hij is echt een allemansvriend en een avonturier.Over de naam en het logo 

De paardenbloem wilde ik heel graag in het logo van mijn bedrijf. Al voordat ik de naam Paard en Bloei had bedacht. De paardenbloem staat voor mij namelijk voor de cyclus van het leven. Het meest intrigerende vind ik de fase dat de bloem zo mooi pluizig is en daarna met de wind de zaadjes laat gaan. Eén piepklein zaadje kan op een bijna onmogelijke plek weer volledig opbloeien tot een nieuwe bloem. In de moeilijke periodes die ik heb meegemaakt zorgde een sprankje hoop, liefde en levenslust er toch voor dat ik weer opbloeide en weer in mijn kracht kon gaan staan. Deze fases van groei, bloei, verdorren, verwaaien en weer grond vinden om te groeien staan voor mij symbool voor het leven en alles wat je meemaakt. 

De naam Paard en Bloei is afgeleid van het woord paardenbloem. Paardencoaching is de oorsprong van het bedrijf. Rouwbegeleiding heeft me al getrokken sinds het verlies van mijn dochter. In het logo van Paard en Bloei staat ook 'natuurlijk kracht', omdat het voor jou natuurlijk moet gaan voelen om in jouw kracht te staan. Daarnaast is voor mij de verbinding met de natuur belangrijk in mijn werk als coach en begeleider.